woensdag 10 oktober 2012

Lieuwkes wijde wereld

Er kwam post uit de kabouterfabriek. In het pakketje zat een boek over twee kabouters, Balderik en Jonathan. De oude, wijze Balderik neemt de kleine Jonathan mee op wereldreis; hij zal hem de wijde wereld laten zien. Elke keer als Jonathan vraagt of ze er al zijn, krijgt hij hetzelfde vreemde antwoord: 'We zijn er altijd!' Jonathan snapt er niets van en wordt boos. Maar na een lange tocht begrijpt hij wat Balderik hem wil vertellen: de wijde wereld, dat is de wereld om je heen! Op een open plek in het bos haalt Balderik een geheim zakje te voorschijn. Met een 'vuurster' uit dat zakje steekt hij een vuur aan. Het vuur brandt, met vlammen in de vorm van een hart. Jonathan weet: dít is zijn wijde wereld!

'Lieve Jonathan,' zei Balderik, 'kijk om je heen. Dit is de wijde wereld, dit is jouw wereld. Waar je ook bent, ga zitten en ontdek wat jouw wereld je te bieden heeft. Soms maak je de grootste ontdekkingstochten op het kleinste stukje aarde, en ligt de wereldse weidsheid precies daar waar je nu bent.'

In het postpakket van de kabouters zat ook een knutselpakket om je eigen Wijde Wereld te maken. En daarmee ging Lieuwke aan de slag. Eerst bedacht ze samen met mama hoe haar wereld eruit zag. Ze tekende haar huis, het huis van Ella en de Geert Grote-school. Ze plakte ze op haar wereldbol. Lieuwke en mama maakten water van blauwe wol. Ze maakten ook het bruggetje over het water en de weg naar school. Aan de overkant van het water stond de molen. Lieuwke haalde een heel klein beetje echt zand en een paar steentjes uit de zandbak, waarmee ze de speeltuin maakten. Er kwamen boompjes van groene wol naast te staan en gras van vilt. 

Toen was Lieuwkes wereld klaar en mocht ze het geheime zakje openmaken! Er zat een kaarsje in dat midden in Lieuwkes wereld kwam te staan. Mama stak het aan. Net als in het verhaal van Jonathan brandde er nu een vuurtje in het hart van Lieuwkes wereld.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten