zaterdag 9 maart 2013

Yara doet mee! (Januari)

week 25
Op 7 januari zit Yara voor het eerst in de kinderstoel bij ons aan tafel. Ze vindt het geweldig. Ze pakt de lepel steeds zelf vast, net als de fles. Het is nogal een geknoei, maar er gaat wel veel naar binnen. Ze vindt alles even lekker: worteltjes, boontjes, pompoen, bloemkool, broccoli. Soms kluift ze ook op een stuk komkommer of mango, terwijl wij eten. Dat sabbelen vindt ze enorm boeiend. Het is een soort spelen en proeven. Een stukje vast pakken en naar haar mond brengen gaat al best. Tegelijk met onze avondmaaltijd eet ze haar groentehapje.  s Avonds poets ik haar twee tandjes. Yara doet mee!

Ze gaat nu altijd samen met Lieuwke in het grote bad. Yara ligt dan heerlijk te spatteren in een klein laagje water, terwijl Lieuwke erbij zit onder de douche. Spetters van de douche, geklets van Lieuwke, ze vindt het allemaal reuzeleuk. Ze draait steeds weer op haar buik. Na een tijdje wordt ze daar moe van en begint ze te mopperen, want ze weet nog niet hoe ze terug moet draaien.

week 26 (14-20 januari)
Op het kinderdagverblijf went ze snel. Op de arm van leidster Danielle zette ze het nog op een huilen, maar toen ik haar achterliet terwijl ze lekker in de box lag te spelen, ging het de rest van de dag heel goed. Ook bij opa en oma vindt ze alles goed. Op dinsdag 15 januari keek ze helemaal niet meer vreemd op toen ze door oma Els uit bed werd gehaald. 

Zo begint het hier thuis langzaamaan op een echt gezin te lijken, met z’n eigen routine. Ik raak eraan gewend om te werken. Dinsdag past oma op, donderdag is opvangdag (kinderdagverblijf en bso), vrijdag papadag en ik koester de maandag en de woensdag. Op die dagen zonder haast wordt het ochtendritueel eindeloos gerekt. Dat bestaat uit ongestoorde knuffel- en speelsessies tussen het badderen, aankleden en opruimen door. Dan heb ik weer oog voor wat Yara allemaal kan en hoe haar stemming is. En na schooltijd, als Yara slaapt, heb ik alle rust om met Lieuwke en haar vriendinnetjes koekjes te bakken. Terwijl Lieuwke met een vriendinnetje vadertje en moedertje speelt, sta ik om half vier stamppot te maken. Wat is het fijn om een deeltijdmoeder te zijn!

Begin januari gaat Yara weer naar het consultatiebureau. Ze is in anderhalve maand veel  gegroeid: van 63 naar 66'7 cm; maar iets minder in gewicht (bijna 7 kg). Ze ligt heel rustig op haar buik om zich heen te kijken. En sabbelt op haar teen als ze op haar rug ligt. Het valt de wijkverpleegkundige op dat ze er zo ontspannen bij ligt en dat ze erg lenig is.
 

Vanaf de tweede helft van januari is Yara enorm op haar omgeving gericht. Zit ze op schoot, dan is het moeilijk echt contact maken, want ze kijkt alleen maar volop om zich heen. Ze wil alles zien wat er om haar heen gebeurt. Sientje de poes houdt ze goed in de gaten en als je niet oppast grijpt ze haar zo in haar nekvel. Ze reageert heel sterk op geluiden om haar heen. Ze lacht veel en is heel erg gezellig. Soms kan ze zich wel een half uur of langer zelf vermaken in de box.

Yara: 6 maanden oud
Op 23 januari bakken Lieuwke en ik halve cakejes, want Yara is een half jaar oud! De laatste dagen lijkt ze wel wat minder lang tevreden in haar eentje. Ze moppert in de wipstoel en sterkt haar handjes naar me uit. En ja hoor, dit lijkt alweer bij een sprongetje te horen! Het sprongetje rond 26 weken. Nu gaat de winkel van de relaties voor haar open; ze kan verbanden leren zien. En dat klopt. Ze kijkt hoe we een fles klaar maken, en begint ongeduldig te grijpen. Ze volgt alle handelingen nauwgezet.

In de box draait ze steeds makkelijker om haar as om speeltjes te pakken die niet direct voor het grijpen liggen. Aan het eind van de maand kan ze steunen op één arm en met haar andere hand iets pakken boven haar. Ze probeert driftig te kruipen; dan gaat haar kontje de lucht en kruipen haar knietjes steeds verder omhoog, tot bijna onder haar. Ze duwt zichzelf naar achteren als ze op de grond ligt.
week 27

Geen opmerkingen:

Een reactie posten